Metų metus buvo kalbama apie pieno svarbą vaikų mityboje, tačiau nauji tyrimai, publikuojami „American Journal of Epidemiology“ byloja, kad pieno vartojimas dideliais kiekiais paauglystėje gali padidinti pažengusio prostatos vėžio riziką.
Mokslininkų komanda tyrė 8894 vyrus, kurie gimė 1907 – 1935 metų laikotarpyje. Šie vyrai, kilę iš skirtingų Islandijos vietovių, buvo pastovūs pieno vartotojai. Mokslininkai stebėjo šiuos vyrus 24 metus. Per šį laikotarpį, 1123 vyrams buvo diagnozuotas prostatos vėžys, o 371 diagnozuotas pažengęs prostatos vėžys. Tyrimo rezultatai parodė, kad vyrai, kurie gyveno sostinėje, kur pienas tuo metu buvo retenybė, turėjo 29 procentais mažesnę pažengusio prostatos vėžio tikimybę. Vyrų gimusių iki 1920 metų ir gyvenusių priemiesčių teritorijose ir pastoviai vartojusių pieną, prostatos vėžio rizika buvo net 64 proc. didesnė negu vyrų gyvenančių sostinėje.
Kol šie tyrimai buvo stebėjimo pobūdžio ir neparodė aiškaus tiesioginio ryšio tarp pieno ir prostatos vėžio, kiti tyrimai konstatavo, kad ryšys, visgi, egzistuoja. Tyrėjai D. Margel ir N.E Fleshner iš Toronto universiteto publikavo savo tyrimo rezultatus: estrogenas rastas karvės piene padidina prostatos vėžio riziką.
Kitas tyrimas publikuotas 2011 metų Lapkričio mėnesio „Nutrition and Cancer“ leidinyje teigia, kad karvės pienas padidino LNCaP prostatos vėžinių ląstelių augimą 30 procentų. Vakarų šalių mityboje yra daug daugiau pieno ir pieno produktų negu kitose besivystančiose šalyse. Tai gali paaiškinti, kodėl prostatos vėžio rizika Vakarų šalyse yra didesnė negu kitose šalyse. Tyrėjai netiki, kad šių rezultatų užtenka tam, kad rekomenduoti paaugliams sumažinti pieno vartojimą. Pienas suteikia tiek privalumų tiek trukumų, todėl yra ypač svarbu pasverti privalumus ir riziką.